Gönül köprüsü kuruldu
Türkiye, 6 Şubat’ta meydana gelen depreme odaklandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kahramanmaraş’ın yanı sıra Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkımlar yaşandı.
Devlet bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olurken, iş dünyası da bu dönemde üzerine düşen sorumluluğu üstlendi. Firma ve kurumlar nakit bağışta bulunurken, AFAD’ın duyurduğu ihtiyaç malzemelerini temin ederek bölgeye göndermeye devam ediyor.
İşte sivil toplum kuruluşları ve şirketlerin sarsıntı bölgesine verdiği takviyeler:
TOBB hem ihtiyaç hem nakit kampanyası başlattı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) uygun olarak yürütülen kampanya kapsamında AFAD, 365 oda ve borsa ve benzeri yardımlar ile firmaların yaptığı iş makineleri tırlarla sarsma bölgesine taşındı. Yardımlar TOBB’da oluşturulan kriz masasından koordine edilmektedir. Önceki günün prestijiyle bölgeye 87 tır gıda, su ve ihtiyaç malzemesi, 59 tır giysi ve battaniye, 23 bin 923 ısıtıcı, 40 iş makinesi, vinç, jeneratör ve 65 konteyner teslim edildi. TOBB tarafından nakit yardım kampanyası da başlatıldı. Kampanya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imzasıyla 81 ildeki tüm oda ve borsalara gönderilen yazı ile duyuruldu.
Koç Holding: İhtiyaçları karşılamak için çalışıyoruz
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu yaptığı açıklamada, “Şirketlerimizden 236 arkadaşımız arama kurtarma çalışmaları için bölgeye giderek 13 vatandaşımızı enkaz altından kurtardı. Ayrıca bölgeye elektrikli ısıtıcı, giysi, battaniye, lamba, soba, piknik sobası, tıbbi yardım, karavan ve temel gıda maddelerinin sevkiyatı grup şirketlerimiz tarafından üstlenilmiştir. 9 tanker yakıt şok bölgelerine ulaşmak için yola çıktı. 3 saatte bir 1000 kişiye yemek ulaştıracak TIR da bölgede. Topluluk olarak, gereksinimleri karşılamak için çok çalışıyoruz.”
Sabancı Holding: Harekete geçtik
Sabancı Topluluğu’ndan yapılan açıklamada, “10 ilde yaşayan yaklaşık 7 bin çalışanımızla temasa geçmek için harekete geçtik. Yakın çevredeki 44 lokasyonumuza çalışanlarımız, aileleri ve ihtiyaç sahibi bölge insanlarının yerleşmesini ve güvende olmasını sağladık. İlgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçerek bölgede ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini bölgeye göndermeye başladık.
Yıldız Holding’den 175 milyon TL
Yıldız Holding, 75 bin çalışanıyla deprem bölgesini güçlendiriyor. Yıldız Holding’in afet bölgelerindeki mağaza ve depoları ile diğer illerdeki tesislerinden sevk ettiği eserlerin fiyatı şimdiden 175 milyon TL’yi geçti. Holding iştiraklerinden Ülker, Türk Kızılayı tarafından afet bölgelerine dağıtılmak üzere 6 TIR’lık bebe bisküvisi, kek ve bisküvileri kısa sürede ulaştırdı. Toplam 20 tır planlayarak sevkiyat tabanını koruyor. ŞOK Marketler, afet bölgelerinde hayatta kalan depremzedelere mağazalarında gıda ve kişisel bakım malzemeleri ulaştırıyor. Bizim Toptan, Türk Kızılayı aracılığıyla İskenderun, Adıyaman, Hatay ve Osmaniye’deki mağaza ve depolarından toplam 50 tır eser sevkiyatı yapıyor.
Cengiz Holding’den 500 milyon TL bağış
Cengiz Holding, deprem bölgeleri için 500 milyon TL bağış kararı aldı. Holding tarafından yapılan açıklamada, “Toplam 432 kişilik arama kurtarma ekibimiz bölgede çalışmalarını sürdürüyor. İş makineleri için gerekli olan şoför, mühendis, kalfa ve operatör gibi teknik ekiplerden oluşan yaklaşık 187 kişi ile deprem bölgesindeki çalışmalara destek sürüyor. İslahiye ve Hatay’da 2 ekmek fabrikasına da destek verdik.
Tüpraş yakıt takviyesi sağlıyor
Tüpraş afet bölgelerinde desteğini sürdürmektedir. Tüpraş, iş makineleri, ambulanslar, itfaiye araçları, arama kurtarma ekiplerinin aydınlatma, depremzedelerin ısınma ihtiyaçları için yakıt takviyesi yapmaktadır. Tüpraş çalışanlarının da katılımıyla acil ihtiyaçlar için seferberlik başlatıldı.
Tosyalı 1.000’den fazla çalışanı ile sahada
Tosyalı Holding, İskenderun bölgesindeki faaliyetlere Tosyalı Holding Lideri Fuat Tosyalı ve tüm yönetim grubu ile birlikte bizzat katılmaktadır. Başkanlığını Fuat Tosyalı’nın üstlendiği yönetim ve 1000’i aşkın çalışanı ile AFAD uyumluluğuna yönelik yardım çalışmalarına aktif olarak destek vermektedir. Holding ayrıca bölgedeki fabrika mutfaklarında gece gündüz sıcak yemek üreterek günde 10 bin kişiye yemek ve beslenme desteği sağlıyor.
BİM’den ücretsiz eser dağıtımı
BİM, güvenlik güçlerinin gözetiminde deprem bölgesindeki 100’ü aşkın mağazada depremzedelere temel ihtiyaç maddelerini ücretsiz olarak dağıttı. Ayrıca BİM, resmi kurumlarla iş birliği yaparak 20 bini aşkın battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorgan, binlerce yorgan, battaniye, atkı, şapka, eldiven, sweatshirt ve çocuklar için ısıtıcı olmak üzere 100 bine yakın ihtiyaç maddesini, TIR’larla bölgeye
Migros, Sanal Pazar’dan gelen bağış taleplerini tek bir lokasyonda toplayacak ve özel araçlarla AFAD’ın belirlediği noktalara ulaştıracak. Migros ayrıca depremlerden kısa bir süre sonra AFAD ve Kızılay ile uyum içinde bölgedeki dağıtım merkezlerinden su, çay, şeker, bisküvi ve hazır çorba gibi acil durum malzemeleri taşıyan 12 TIR’ı yola çıkardı.
Firmalardan bağış yağdı
Akfen Holding, AFAD’a 10 milyon TL bağış yapacağını açıkladı.
Kalyon Holding, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 3 bin kişilik konteyner kent kurmak için harekete geçti.
Özyurtlar Holding, tüm iş makinelerini ve çeşitli yardım malzemelerini Hatay’a teslim edecek.
Hedef Holding, depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için toplam 5 milyon TL nakdi ve ayni bağışta bulundu.
TikTok Türkiye, deprem çalışmalarına 200 bin dolar bağışlayacağını duyurdu.
Mercedes Benz, Türkiye ve Suriye’deki şiddetli depremlerden etkilenenlere 1 milyon euro bağışlayacak.
Mango, etkilenen herkese yardım etmek için Türk Kızılayı’na 3 milyon Türk Lirası (150.000 Euro) bağışta bulundu.
Sepil Holding, acil ihtiyaçlarda kullanılmak üzere deprem bölgesine 5 milyon TL bağışlayacak. Ayrıca Sepil Holding çalışanları aylık maaşlarını depremzedelere bağışlamaktadır.
Bilgi Yatırım, sarsıntı felaketinin yaralarını sarmak için 1 milyon lira bağış kararı aldı.
Akıllı Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi, AFAD tarafından koordine edilen yardım kampanyasına 3 milyon TL bağış yapma kararı aldı.
Ege Sanayi ve Ticaret deprem bölgesi için 1 milyon TL bağış yapacak.
Investco Holding, AFAD’a 10 milyon TL bağış için hibe aldı.
Natural Renewable Power, gıda, giyecek, temel ihtiyaç ve ısınma olmak üzere toplam 10 milyon TL olmak üzere AFAD’a 5 milyon TL, Türk Kızılayı’na 5 milyon TL nakdi bağış yapacak.
Merko Besin, deprem felaketi nedeniyle kümelenme şirketleri ve tüm çalışanları adına 500 bin TL yardım yapılmasına karar verdi.
TGS Dış Ticaret nakit, gıda, giyecek ve yakacak ihtiyaçlarının karşılanması için 250 bin TL bağış yapılacağını duyurdu.
Yemeksepeti gıda bağışı hedefiyle önce AFAD’a 1,5 milyon TL, Kızılay’a 1,5 milyon TL nakdi bağışta bulundu.
Katmerciler Araç Üstü Ekipmanlar, 1 milyon TL bedelle nakdi ve ayni yardım yapacak.
Inveo Yatırım Holding, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilmek üzere toplam 6 milyon TL yardım fonu oluşturdu.
Gedik Yatırım, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 3 milyon TL’lik bir yardım fonu oluşturma kararı aldı.
Collection Mobilya 2,5 milyon TL nakdi ve ayni bağış yapacak.
EYG Gayrimenkul Yatırım İştirakliği deprem bölgesine 2 milyon TL karşılık gönderecek.
Peker GYO, AFAD’a 4 milyon TL bağış kararı aldı. Haluk Levent liderliğindeki Ahbap organizasyonuna da 1 milyon TL bağışta bulundu.
IC Holding, İskenderun’da günlük 5 bin kişiye hizmet verecek, 3 bin kişiyi ağırlayacak yaşam alanını bu hafta hizmete alacak.
Chery’nin 100 bin dolar değerindeki ısıtıcı, battaniye, kışlık yorgan, içme suyu ve mama gibi yardım malzemelerini bölgeye gönderdi.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) gereğince deprem bölgesine teslim edilmek üzere 5 tır, yaklaşık 40 bin çift kışlık ayakkabı ve bot AFAD’a teslim edildi.
TÜGİAD ve DOSABSİAD, yardım malzemelerinden oluşan TIR’ları afet bölgesine gönderdi.
Kuveyt Türk Katılım Bankası, depremzedeler için termal battaniye ve afet bölgesine 3 tır su yardımı gönderdi.