Haber

Seçimler ertelenecek mi?: AK Parti’de trend 6 Şubat öncesi

ANKARA – Maraş’ta 10 ilde büyük can kayıplarına ve yıkıma neden olan şokun ardından seçimlerin ertelenme olasılığı tartışılıyor. AK Parti’den yapılan ilk değerlendirmelere göre, Yüksek Seçim Kurulu’nun hazırlığı ve alınacak ek tedbirlerle seçim kendi sürecinde yani 14 Mayıs veya 18 Haziran’da yapılabilecek. AK Partili bir siyasetçi, “Seçimden bahsetmiyoruz, sancılıyız. Depremden önce de böyleydi. Tarihin bir değerlendirmesi olabilir ama erteleme olmayacak” dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından seçimlerin ertelenebileceği tartışma konusu oldu. Depremden bir hafta sonra yazılı açıklama yapan eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın ‘erteleme’ daveti ve çeşitli tekliflerde bulunması muhalefetten sert açıklamaları beraberinde getirdi. AK Parti içinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapılan görüşmenin ortasında da bu konunun masaya yatırıldığı biliniyor.

“YSK, EK ÖNLEMLERLE SORUNLARI ÇÖZEBİLİR”

Edinilen bilgiye göre, seçimin ertelenmesi ihtimali hem AK Parti hem de MHP tarafından hoş karşılanmadı. “Yüksek Seçim Kurulu, kapasitesi, imkanları ve aldığı ek tedbirlerle sorunlara çözüm bulabilir”, “anayasal sınırların zorlanması meşruiyet tartışmasına yol açıyor”, “seçimin ertelenmesi nedeniyle yaşanacak olumsuz durum” gibi teknik, hukuki ve siyasi değerlendirmeler, seçmenlerin oylarını artırması, düşürmesi” bu eğilimde etkili olmuştur. oldu.

‘DEPREM ÖNCESİ DURUM BUGÜN NE OLDU’

AK Partili bir siyasetçi parti içindeki tavırla ilgili olarak “Seçimden bahsetmiyoruz, sancılıyız. 6 Şubat depreminden önce nasılsa bugün de aynı. Tarih değerlendirmesi olabilir ama seçim ertelenemez. Seçim kendi sürecinde, önceden planlandığı gibi 14 Mayıs veya 18 Haziran’da olacak” dedi.

YSK GÖRÜNÜYOR CAN KAYBI, HASAR

Seçim sürecine ilişkin tartışmaların döndüğü YSK’da bir yandan seçim hazırlıkları sürerken bir yandan da sarsıntının hasar tespiti yapılıyor. Ancak bu hasar tespit çalışması şimdilik seçmenleri ilgilendirmiyor. YSK yetkilileri ilk aşamada depremden etkilenen illerde il-ilçe seçim kurullarında görev yapan görevlilerin ölü ve yaralı durumlarını tespit ediyor. Kayıt memurları ve katipler kaydedilir. Ayrıca il-ilçe seçim kurullarının bulunduğu adliye, hükümet konağı gibi binalarda da tahribat olup olmadığı tespit ediliyor. Bu tespitlerin ardından yeni atamaların yapılabileceği ve ihtiyaca göre yeni adreslerin belirleneceği kaydedildi. Yetkililere göre Ulusal Yargı Ağı olan UYAP çalıştığı sürece seçim kurullarının iş ve süreçlerinde bir sıkıntı yaşanmayacak.

YSK ÖNÜNDEKİ SORUNLAR

Maraş merkezli 10 ili etkileyen deprem nedeniyle bölgede önemli bir göç meydana geldi. Kesin rakamlar verilememekle birlikte depremin yaklaşık 2 milyonluk bir göç hareketine yol açtığı kaydediliyor. Göçmenlerin nasıl oy kullanacakları, yerlerin yıkılması nedeniyle seçmen kütükleri, listelerin oluşturulmasında yaşanabilecek sorunlar, seçim günü sandıkların nerede ve nasıl kurulabileceği sorularına cevap arıyor. Ancak son dönemde YSK mevzuatında yapılan birçok değişikliğin “oy hakkı”nın gereklerini yerine getirmek için bu ve daha birçok soruna çözüm olacağı kanısı var. Öncelikle deprem bölgesinden başka bir şehre giden seçmenin 14 Mayıs’ta seçim olsa bile adresini güncellemesi için yaklaşık bir ayı var.

Söz konusu değişikliğin e-devlet üzerinden hızlı bir şekilde yapılabileceği belirtiliyor. Bunun dışında depremin olduğu kentlerde yıkılan bir mahalledeki sandıkların başka bir mahalleye taşınabileceği, yeniden seçmenlerin yeni sandıkta oy kullanma düzenlemesi ile evleri yıkılsa bile yeni sandıklarda oy kullanabilecekleri kaydedildi. en son kayıt oldukları adres. YSK’nın bu ve diğer çeşitli düzenlemelerle seçmenin oy kullanabilmesi için gerekli koşulları oluşturabileceği kaydediliyor. Ancak tüm bunlar için öncelikle seçim tarihi ile ilgili sürecin başlaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

haber-bodrum.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu