Haber

Türkiye Mavi Kart ile gelenlerde ikinci sırada

Geliri belli bir seviyenin üzerinde olan üniversite ve yüksekokul mezunlarına sunulan Mavi Kart ile Almanya’ya nitelikli işgücü göçünde Hindistan birinci, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından yürürlüğe konulan ve ilk etapta dört yıllık çalışma ve oturma izni hakkı veren ancak istenirse süresiz oturma ve çalışma iznine dönüştürülebilen uygulama, AB üyesi ülkeler dışından nitelikli işgücü göçünün önünü açmak amacıyla hayata geçirildi.

Alman Göçmenlik ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) verdiği bilgiye göre, Mavi Kart, başta belirli bir süre için geçerli olsa da süresiz oturma ve çalışma iznine dönüştürülebildiği için işçi göçünde oturma ve çalışma izni almanın en avantajlı yöntemlerinden biri. Ayrıca Mavi Kart ile gelen bir göçmen, aile birleşimi çerçevesinde aile üyelerini Almanya’ya daha kolay getirebilmektedir.

MAVİ KART ALMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR BAĞLIDIR?

Mavi Kart ile Almanya’da yaşamak ve çalışmak için bu ayrıcalığa başvurmanın en kolay yolu, bir Alman üniversitesi veya kolej diplomasına sahip olmaktır. Bu da Almanya’da yüksek öğrenim görmüş göçmenler için uygun bir alternatif olma özelliğine sahiptir. Almanya dışında alınan ve bu ülkede geçerli sayılan veya ilgili kurumlarca tanınan bir diplomaya sahip olmak da kişiye Mavi Kart hakkı kazandırabilir.

Mavi Kart sahibi olarak Almanya’da çalışmak ve yaşamak için diplomanın yanı sıra bir diğer koşul da gelir düzeyidir. Yönetmelik, yılda 58.400 Euro brüt maaşla bir iş bulmanızı şart koşuyor. Bu konuda acil personel açığı bulunan tıp, mühendislik veya matematik ve benzeri alanlarda iş bulunmuşsa ve elde edilecek gelir brüt 45 bin 552 ve üzeri ise Mavi Kart ile Almanya’da çalışma ve ikamet başvurusu yapılabilmektedir.

BİR YANIT NE KADAR SÜRE GEÇERLİ VE süresiz OLABİLİR?

Prensip olarak Mavi Kart dört yıl süreyle geçerlidir ancak yaşlı nüfusun fazla olduğu birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da süresiz oturma ve çalışma iznine dönüşeceği açıktır.

2022 yılında Almanya’ya Mavi Kart ile gelen veya orada çalışma veya ikamet hakkı kazanan 89 bin göçmen vardı. Bu da Almanya’ya göç eden akademisyen sayısının bir önceki yıla göre 20 bin arttığı anlamına geliyor.

2022 yılında Almanya’ya Mavi Kart ile gelen en kalabalık küme 26 bin kişi ile Kızılderililer oldu. İkinci sırada, 5 bin 900 göçmenle Türkiye’den gelenler geliyor. Üçüncü sırayı 5 bin 500 kişi ile Rusya vatandaşları takip ediyor.

MAVİ KART BAŞVURUSU NE KADAR BAŞARILI?

Mavi Kart, yürürlüğe girdiği 2012 yılından geçen yılın sonuna kadar Almanya’da 200.000 akademisyenin çalışma ve oturma izni başvurusunda bulunduğu bir işçi göçü uygulamasıdır. Başlangıçta dört yıllığına gelenlerin yüzde 83’ünün beş yıl sonra hala Almanya’da yaşamaya ve çalışmaya devam ettiği bildiriliyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra yurt dışından Almanya’ya öğrenci olarak gelen ve Mavi Kart alanların oranı yüzde 55.

MAVİ KART İLE GELEN VE SÜREKLİ ÜYE OLANLARIN ORANI YÜZDE 60

Alman İstatistik Kurumu verilerine göre 2012-2017 yılları arasında Almanya’da Mavi Kart ile oturma ve çalışma izni alan 68 bin 900 birinci nesil Mavi Kartlı’nın yüzde 60’ı beş yıl sonra süresiz oturma ve çalışma izni aldı. Mavi Kart sahiplerinin yüzde 11,3’ü Alman vatandaşlığını kazanırken, yüzde 9’u halen Mavi Kart sahibi. Yüzde 3,1’inin daimi ikametgahı varken, yüzde 16,7’si artık Almanya’da yaşamıyor.

Son 10 yılda Almanya’ya Mavi Kart ile gelenlerin toplam sayısına bakıldığında en büyük paya yüzde 22,4 ile Hindistan sahip. Onu yüzde 8,7 ile Çin ve yüzde 7,5 ile Rusya takip ediyor. Son yıllarda Türkiye’den Mavi Kart ile göçün artması dikkat çekmektedir.

Mavi Kart, bilişim, matematik, sağlık, mühendislik gibi alanlardaki açıkların kapatılmasını kolaylaştırmak amacıyla 2012 yılında Avrupa genelinde uygulamaya konulmuştur. O zamandan beri Almanya da gerekli gelir seviyesini düşürerek daha fazla vasıflı işçi göçünü çekmeye çalışıyor.

Mavi Kart uygulaması dışında üniversite ve lise mezunları dışındaki eğitimli işgücünün göçünü düzenleyen yeni bir uygulama Mart 2020’de yürürlüğe girdi ancak korona pandemisi nedeniyle tüm dünyada seyahatler radikal bir şekilde kısıtlandığı için bu uygulamanın önemli bir getirisi olmadı.

Almanya’da iktidardaki üçlü koalisyon, ülkedeki personel açığını ve yetişmiş iş gücü eksikliğini gidermek için ülkeye gelişleri kolaylaştıran yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu. Göçü cazip hale getirmek için vatandaşlığa kabul kurallarını kolaylaştıracak reformlar yapılmıştır. Ülkede sağlıktan zanaatkarlığa, gastronomiye kadar birçok alanda nitelikli işgücü sıkıntısı yaşanıyor. Yüksek doğum oranlı nesil önümüzdeki on yılda emekli olacağından, bu farkın daha da artması bekleniyor. Uzmanlara göre yılda 400 bin kişi Almanya’ya göç etmezse personel açığını kapatmak mümkün olmayacak. (DW Türkçe)

haberbelen.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu