Güney Kıbrıs’tan Gazze için ‘insani deniz koridoru’ teklifi
LEFKOŞA – İsrail-Filistin çatışması 21. gününde devam ederken, Gazze’de tırmanan insani kriz, Avrupa Birliği (AB) ve bölge ülkelerini alternatif planlara odaklanmaya itiyor. Sınırlı insani yardım, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ulaşıyor; AB ve bölge ülkeleri, abluka altındaki Gazze’de yaşayan Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni formüller üzerinde çalışıyor.
Kıbrıs ve AB başkentlerinden gelen bilgilere göre, son dönemde Gazze için tartışılan formüllere abluka altındaki bölgeye insani deniz koridoru açılması fikri de eklendi. Öte yandan İsrail sınırında Hizbullah’la karşılıklı saldırıların 8 Ekim’den bu yana devam ettiği Lübnan kıyısındaki çatışmalardan kaçmak için çok sayıda mültecinin AB topraklarına gitmeye hazırlandığı belirtiliyor.
HRISTODULIDİS: Türkiye-HAMAS SORUNU AB DÜZEYİNDE ELE ALINMALIDIR
AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti, yakın zamanda bölge ülkeleriyle Gazze’ye insani deniz koridoru kurulması fikrini tartıştı. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Avrupa Halk Partisi Zirvesi kapsamında basına yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es Sisi ile bu konuda istişarelere başladığını duyurdu.
Hristodulidis, açıklamasında Gazze’de durumun kötüleştiğine dikkat çekerek, ülkesinin tüm taraflarla diyaloğu sürdürmeye kararlı olduğu mesajını iletti. Hristodulidis, ‘Türkiye’nin Hamas’ın yanındaki konumu’ hakkındaki soruya yanıt vermekten kaçındı ve bu konunun AB düzeyinde ele alınması gerektiğini belirtti.
‘İNSANİ DENİZ KORİDOR’ PLANI NELER SAĞLIYOR?
Peki Güney Kıbrıs’ın öne sürdüğü Gazze’ye ‘insani deniz koridoru’ açılması fikri hangi unsurları içeriyor? Konuyla ilgili görüşlerini Gazete Duvar’a aktaran Kıbrıslı kaynaklar, tasarlanan koridorun başlangıç noktası olacağını belirtti.
Güney Kıbrıs’ın planlamasına göre Limasol Limanı’nda Filistin halkına insani yardımların ulaştırılması için bir nokta oluşturulacak. Bu nokta AB yetkilileri tarafından yönetilecek. İsrailli yetkililer isterlerse yardım malzemelerinin kontrol aşamasına da dahil olabiliyorlar. Limasol’dan yola çıkan yardımlar güvenli bir koridor izleyerek İsrail gözetiminde Filistin kıyılarına ulaşacak.
Kaynaklar konuya ilişkin şu yorumu yaptı: “Plan detaylı olarak ele alınmadı. Şu aşamada sadece bir dizi fikir tartışılıyor. Planın olgunlaşması için ilgili tarafların onayı ve birçok detayın netleştirilmesi gerekiyor. gerekli.”
Aynı kaynaklar, Başkan Christodoulides’in bu fikri İsrail ve Mısır’daki mevkidaşlarıyla görüştüğünü de doğruladı.
MÜLTECİLER LÜBNAN’DAN KIBRIS VE YUNANİSTAN’A GEÇMEK İÇİN BEKLİYOR
Abluka altındaki Gazze’de insani kriz büyürken, Lübnan kıyılarında da hareketlilik yaşanıyor. Kıbrıs İçişleri Bakanı Konstantinos Ioannou, Lübnan kıyılarında çok sayıda Suriyeli mültecinin beklediğine dair bilginin Lefkoşa’ya ulaştığını duyurdu.
Duvar’a ulaşan son bilgi, söz konusu bilgilerin birçok kanaldan doğrulandığı, Filistin’deki krizin büyüyerek Lübnan’a ulaşması durumunda mültecilerin Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden her türlü deniz yoluyla AB topraklarına ulaşmaya çalışacakları yönünde. Araçlar.
Konuyla ilgili konuşan Lefkoşe’deki kaynaklar, kriz nedeniyle Lübnan’daki merkezi hükümetin otoritesinin sarsıldığını, İsrail’le savaş çıkması durumunda Kıbrıs ile Lübnan arasındaki iş birliğinin bozulabileceğine dikkat çekti.
Lefkoşa ve Beyrut hükümetleri yakın zamanda Kıbrıs’a ‘yasadışı’ yollarla ulaşan mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda yakın işbirliği yaptı.
100 BİN KİŞİNİN TAHLİYESİ İÇİN HAZIRLIKLAR
Öte yandan Kıbrıs Haber Ajansı’nın bugün öğlen saatlerinde verdiği haberde, Kıbrıs makamlarının elindeki bilgilere göre, çatışma bölgesinden tahliye edilmesi gerekebilecek çeşitli ülke vatandaşlarının sayısının arttığı paylaşıldı. 100 bini aştı.
Diplomatik kaynaklar, böyle bir durumda 2006’da Lübnan’daki savaş nedeniyle gerçekleştirilen operasyona benzer veya daha büyük çaplı bir operasyona ihtiyaç duyulacağını ifade etti. Kaynaklar, adada uzun süre kalmayacak olan bu kişiler için Kıbrıs’ın geçiş noktası olarak kullanılacağını da vurguladı.
Her ne kadar 19 ülkeden ekipler Kıbrıslı yetkililerle Larnaka’daki ‘Zenon’ Entegrasyon Merkezinde ve Baf’taki ‘Andreas Papandreou’ üssünde tahliye edilen çok sayıda kişinin adaya gelişine hazırlık yapmak için çalışıyor olsa da, bu planın her durumda yürürlüğe girecektir.